Quants i com serem a Catalunya?


Què succeiria amb la població de Catalunya si la fecunditat de Catalunya tingués un "boom" durant els propers vint anys, al nivell del que succeí durant els anys seixanta?

Als anys seixanta, entre 1957 fins al 1977, va succeir a Catalunya el fenomen anomenat “Baby boom” que es va desenvolupar deu anys més tard que a la resta d’Europa Occidental i als Estats Units d’Amèrica a causa de la dictadura franquista.
Si la fecunditat de Catalunya tingués un boom durant els propers vint anys com va passar als anys seixanta:

1.    El nombre de fills per família augmentaria per família.
2.    La quantitat adquisitiva per família disminuiria, ja que cada família tindria més fills per mitjana.
3.    Mancarien o s’haurien de crear més llocs de feina. Si en manquéssin augmentarien les emigracions.
4.    Hi hauria més habitants per metre quadrat.
Què succeiria amb l'envelliment de Catalunya en trenta anys si un increment dels accidents de tota mena o una epidèmia inconeguda augmentés la mortalitat significativament?

L’any 2042, si hi hagués un increment dels accidents de tota mena el que està clar és que la mortalitat augmentaria i que la quantitat de població disminuiria.
Suposant que aquests accidents afecten equitativament a totes les franges d’edat, d’aquí a trenta anys, els supervivents tindran trenta anys més i, per això, l’envelliment es veuria afectat en quantitat perquè no arribarien la mateixa quantitat de persones que si no hi haguessin hagut aquests accidents.
Per altra banda, si una epidèmia inconeguda augmentés la mortalitat significativament també afectaria a l’envelliment en trenta anys perquè disminuiria la quantitat de població i no arribarien la mateixa quantitat de persones a l’edat adulta.
Què succeiria si el nivell de migració de Catalunya en els propers anys fos del nivell que tingué durant els anys seixanta?

Als anys seixanta, a Catalunya hi havia gran oferta de llocs de feina i, per aquest motiu, gran quantitat de població de la resta d'Espanya van venir a Catalunya per treballar i guanyar-se la vida. Sobretot van venir a Catalunya persones provinents d'Andalusia i d'Extremadura, ja què allà les condicions de vida eren infrahumanes.

A l’arribar tota aquesta quantitat de població a Catalunya, la immigració a Catalunya va augmentar considerablement.
Si tota la quantitat de persones que van venir a Catalunya als anys 60 tornessin a venir ara, seria un desastre total, donat que ara mateix estem en una crisi casi mundial i en lloc hi ha oportunitats de feina. Les persones que vinguessin ocuparien pisos que ara estan buits amb el sou que conrarien de l’atur, però ocuparien aquells que són més barats.
La fecunditat, la mortalitat i les migracions. Són independents aquests factors?, poden evolucionar lliurement?

La fecunditat, la mortalitat i les migracions, no són independents i tampoc poden evolucionar lliurement. Al llarg de l'història s’ha pogut veure i demostrar.
Quan hi havia epidèmies, la mortalitat de la regió afectada augmentava considerablement. Una població malalta no està en condicions de procrear i la fecunditat decreix. Per altra banda, si tot el poble on vius està afectat per l’epidèmia i cada vegada hi ha més manca d’aliment, els habitants intenten marxar als pobles del costat per a millorar les seves condicions de vida.  
Una cosa porta l'altre, si en un país hi ha una bona vida, no es passa fam, hi ha treball, no hi han epidèmies, etc... Tindrà una forta immigració d'altres països, perquè la gent el que busca es tenir una vida saludable i amb una tenir treball.

En conclusió, la fecunditat, la mortalitat i les migracions, indirectament o directament van relacionades i no poden evolucionar lliurement.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada